Előszó

2013. március 19., kedd

Brownie zilatortaformában


Recept egy 12 szeletes formához

250 g étcsokoládé( minimum 50 % kakaótartalommal)
125 g cukor
250 g mandulaliszt
100 g vaj
4 db tojás kettéválasztva
1 db tojássárgája
1 db vaníliarúd kikapart belseje
1 csipet só

A zilatortaforma fémkarikáját csomagoljuk be szilikonos sütőpapírral.
Olvasszuk fel a vajat, a csokoládét és tegyük bele a vaníliát is. Ha lehűlt adjuk hozzá az öt db tojás sárgáját és tegyük félre. A tojásfehérjéből a cukorral és a sóval, verjünk nem túl kemény habot. Az étcsokoládés részhez adjuk a hab ¼ részét, és gyors mozdulatokkal keverjük simára. Majd óvatosan keverjük bele a többi habot is, végül forgassuk bele a mandulalisztet is. Kenjük el az előkészített sütőkarikában és 170 C-fokon 30 perc alatt süssük készre. Kisülés után fordítsuk át egy szilikonos sütőpapírra és úgy hagyjuk kihűlni.

Mogyorómousse

3 db egész tojás
50 g kristálycukor
150 g olvasztott tejcsokoládé
30 g mogyorópaszta( pépesre őrölt, pörkölt, török mogyoró)
280 g tejszínhab
50 g lefőzött étkezési zselatin

A gumiformába illesszük bele a fémkeretet, és vékonyan fújjuk ki formaleválasztóval.
A tojást a kristálycukorral, vízgőzön melegítsük csípősen forróra( maximum 85 C-fokra), miközben folyamatosan keverjük. Ezután kihűlésig habbá verjük. A tejcsokoládét és a mogyorót keverjük ki a tejszínhab 1/3-részével. Majd adjuk hozzá a többi tejszínhabot és a tojáshabot, és óvatosan forgassuk össze, miközben hozzácsurgatjuk a forró zselatint. A krémet szedjük az előkészített tortaformába, ügyelve a helyes tömörítésre. Helyezzük rá a kihűlt brownie piskótát. Egy éjszakára helyezzük mélyhűtőbe. Ha keményre dermedt, válasszuk le a szilikonformát.

Ajánlott öntetek
Vaníliasodó, csokoládé ganache.

5 megjegyzés:

  1. Kedves Vilmos!

    A mogyorópasztát mivel lehet helyettesíteni?

    Olivér

    VálaszTörlés
  2. Szerintem 30 gramm pépesre őrölt pörkölt mogyoróval :)

    VálaszTörlés
  3. Jó de akkor nem lesz túl enyhe az íze?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Olivér!
      A mogyoró paszta alatt értsd, a pépesre őrölt pörkölt mogyorót!

      Törlés
  4. Kedves Vilmos!

    Hány dl vízben vízben érdemes megfőzi az 50g zselatint?

    Üdv:
    Vilmos

    VálaszTörlés